Lohileivät (28 kpl)

2 pkt Maalahden limppua
8 keitettyä kananmunaa

150 g kylmäsavulohta silppuna
1 prk laktoositonta kermaviiliä
125 g (kevyt)majoneesia
1,5 dl kurkkusipulisalaattia
1/2 purjo silputtina
1/2 punttia tilliä silputtuna
1 tl mustapippuria
1/2 tl sitruunapippuria
1/2 tl suolaa

koristeluun tilliä ja isoja katkarapuja

Tämä ohje on yhdistelmä Raili-kummin simppelistä ohjeesta ja jostain netistä löytyneestä ohjeesta - siis taattua Mukaellen-kamaa. Tein tahnan edellisenä iltana jääkaappin maustumaan. Tuoreista kanamunista lähtee muuten kuoret aika huonosti keitettynä, siispä säästin tätä varten pari viikkoa vanhempia jääkaapissa.

Munakasrulla

Pohja (60 cm leveään uuniin, eli kapeampaan riitää 2/3 ohje):
9 kananmunaa
7,5 dl laktoositonta maitoa
1,5 dl vehnajauhoja
1,5 tl suolaa
3/4 tl mustapippuria

Ainekset sekoitetaan kevyesti ja paistetaan uunipannulla 200 asteessa n. 30 min.

Täyte (kaksinkertainen ohje):
2 rkl öljyä
2 sipulia (200 g pakastesipulia)
800 g paistijauhelihaa
225 g Tofutti Herbs and Chives -tofutahnaa (S-Market, Prisma) = maidoton ja siis myös laktoositon
4 rkl ketsuppia
2 tl suolaa
puoli punttia ruohosipulia

kuorruttamiseen juustoraastetta

Sipuli ja jauheliha ruskistetaan, lisätään muut aineet. Täyte kipataan jäähtyneen pohjan päälle ja rulla kääritään pitkältä sivulta.

Tämän ohjeen pohja on aiemmin käyttämäni reseptin mukainen, silloin täytteenä oli kylmäsavulohta ja pinaattia. Täytteen ohje on viimeisimmästä Me-lehdestä mukailtu, vaihdoin pippurituorejuuston laktoosisyistä tuohon tofuhommaan, se toimii hyvin tuorejuuston vaihtoehtona.  Lisäsin mustapippurin määrää, jotta sain lisää makua. Ja paistijauheliha oli elintarvikealan ylityökiellon ja lakon takia kaupasta loppu, joten käytin luomujauhelihaa, ja öljyn jätin pois. Tämän voi näppärästi tehdä edellisenä päivänä valmiiksi ja lämmittää ja kuorruttaa ennen tarjoamista. Juhlien tiimellyksessä unohdin ottaa kuvan, mutta ei tämä mikään kovin näyttävä ruokalaji olekaan

- Ellen