Pakastan laatikot raakana ja paistan vasta joulupöytään, niin ovat sitten uunituoreita. Raa'at laatikkoruoat eivät ole kovin vetävän näköisiä, joten kuvia ei tässä vaiheessa vielä ole. Korppujauhot ja voit laitan pinnalle vasta uuniinmennessä.

Tässä kuva, ylhäältä porkkana, bataatti, lanttu ja peruna.


Imelletty perunalaatikko soseesta
(6 annosta, tein tuplana)
ohje: Pirkka

1 ps (400 g)  Oolannin perunasoseainesta (pakaste)
4 dl  vettä
1 rkl  vehnäjauhoja
4 dl  kevytmaitoa (laiton puolet kuohukermaa ja puolet maitoa)
2 - 3 rkl  siirappia
1 tl  suolaa
Pinnalle voita

Kiehauta vesi. Sekoita joukkoon perunasoseainekset ja kuumenna sosetta pari minuuttia koko ajan sekoittaen.2. Sekoita vähän jäähtyneeseen soseeseen vehnäjauhot. Anna imeltyä peitettynä huoneenlämmössä noin 3 tuntia. Hyvä imeltymislämpötila on 50 - 60 astetta. Imeltyminen lakkaa soseen lämpötilan ylittäessä 80 astetta. Lisää maito, siirappi ja suola. Kaada vellimäinen seos voideltuun uunivuokaan. Jätä vuoka noin 1/3 vajaaksi, sillä laatikko kuohuu kypsyessään. Pane pinnalle voinokareita. Kypsennä laatikkoa ensin 225 asteessa noin 1 tunti, jotta pintaan muodostuu kuori. Alenna uunin lämpötilaa 125 asteeseen ja jatka paistamista 1 1/2 - 2 tuntia.

Hellanperällä tämä olisi imeltynyt kuin itsestään, mutta sen puutteessa pidin aina välillä jälkilämmöllä hellalla, ja kyllä se vihdoin kolmen tunnin kieppeillä alkoi imeltyä. Äitini mielestä perunalaatikko ei mitenkään voi onnistua soseesta vaan ainoa oikea tapa on kuoria ja keittää itse perunat. Katsotaan kuinka käy.

Maku oli tosi hyvä! Ihan yllätyin miten hyvää tällälailla oikomalla saa aikaan.

Itselle muistiin: ota laatikot sulamaan jo edellisenä iltana. Muuten käy niin, että niitä kuljetetaan aatto mukana, sulatellaan kylppärin lattialämmityksen päällä ja vesihauteissa, ja sitten yksi perunalaatikkovuoka tippuu ja hajoaa.


Lanttulaatikko soseesta
(8-10 annosta)
ohje: Valio

1 kg valmista lanttusosetta (käytin Apetit-pakastetta)
4 dl  Valio ruokakermaa  (laitoin kuohukermaa, hei nyt on sentään joulu!)
2  munaa 
1 dl siirappia 
1 tl suolaa 
n. 1/4 tl valkopippuria 
1/2 tl inkivääriä 

Pinnalle 
2 dl korppujauhoja 
25 g Valio voita 

Sulata lanttusose pakkauksen ohjeen mukaan, jos käytät pakastetta. Sekoita kaikki ainekset keskenään. Kaada seos kahteen voideltuun vuokaan. Ripota pinnalle korppujauhoja. Paina pintaan koristeita lusikan pesällä. Lisää voinokareet. Paista 175 asteessa n. 1 t 40 min.

Tämä ei maistunut millekään, joten ohje vaihtoon ensi jouluksi.


Porkkanalaatikko soseesta
(10 annosta)
ohje: Valio

1 kg valmista porkkanasosetta 
8 dl Valio täysmaitoa (hylaa on vain kevytmaitona)
1 1/2 dl puuroriisiä 
1 muna 
1/2 dl siirappia 
1 tl suolaa 
1/4 tl valkopippuria 
1/4 tl muskottipähkinää 

Pinnalle mantelirouhetta ja voita

Jos käytät pakastettua porkkanasosetta, sulata sitä jääkaapissa yön yli. Kuumenna maito kattilassa. Lisää riisit ja keitä koko ajan sekoittaen 15 min. Nosta kattila levyltä, peitä kannella. Anna hautua lieden lämmössä n. 40 min. Lisää puuroon porkkanasose, muna ja mausteet. Kaada seos voideltuun, vahintään 2 litran vetoiseen vuokaan. Ripota pinnalle mantelirouhetta tai korppujauhoja. Kypsennä 200 asteessa 50 - 60 min.

Tämä oli ihan jees, mutta joku maku olisi saanut olla voimakkaampi.


Bataattilaatikko
(kai tästäkin 8-10 annosta riittää kun tuli täysi vuoka)
ohje: Rakkaudesta ruokaan

3 bataattia (reilu kilo)
2 dl kuohukermaa
1 muna
1 tl muskottia
1 tl kanelia
1 tl kardemummaa
MukaEllen-tyyliin lisäsin mausteisiin 2/3 tl chiliä ja 2/3 tl cayennepippuria
1/2 dl siirappia
Pinnalle korppujauhoja ja voita

Kuori, paloittele ja keitä bataatit vedessä ja soseuta (ilman keitinvettä, tietenkin). Lisää muut aineet. Kaada voideltuun vuokaan, ripottele päälle korppujauhoja ja laita muutamia voinokareita.Paista 175 asteessa 1,5 tuntia.

Tämä oli hyvä, mutta minun makuuni turhan kanelinen. Ensi kerralla sitä vähemmän.