Pirkan ohjeella syntyi omenakakku kevätiloitteluun. Vaikka pitihän sitäkin tietysti vähän säätää...

Amerikkalainen omenakakku
(20 annosta)

Pohja:
200 g  Digestive -keksejä
100 g  laktoositonta voita
1 tl  kanelia
 
Pinnalle:
0,5 dl  kinuskikastiketta 
150 g pekaanipähkinöitä
 
Omenatäyte:
6 vihreää omenaa (Granny Smith)
50 g  laktoositonta voita
1 1/4 dl  fariinisokeria
1 tl  kanelia
 
Tuorejuustotäyte:
200 g  maustamatonta tuorejuustoa (100 g laktoositonta maustamatonta tuorejuustoa
ja 100 g Sunnuntain vaniljanmakuista "tuorejuustotyyppistä kasvisrasvavalmistetta")
1  kananmuna
1 rkl  sitruunanmehua
1/2 dl  sokeria
1 tl  vanilliinisokeria
 
Koristeeksi:
1  dl  vispikermaa 
1  dl  kinuskikastiketta
 pekaanipähkinöitä

1. Aloita valmistamalla omenatäyte. Kuori omenat ja poista niistä siemenkodat. Leikkaa ne ensin neljään osaan ja sitten ohuiksi viipaleiksi. Sulata margariini isossa kattilassa ja sekoita joukkoon fariinisokeri ja kaneli. Lisää omenat hyvin sekoittaen. Hauduta miedolla lämmöllä 15 - 20 minuuttia, kunnes omenat ovat pehmeitä. Anna seoksen jäähtyä.

2. Hienonna keksit pohjaa varten. Lisää sulatettu rasva ja kaneli. Sekoita tasaiseksi. Kiinnitä leivinpaperi irtopohjavuoan (halk. 24 cm) pohjan ja reunan väliin. Leikkaa ylimääräinen paperi pois. Voitele vuoan reunat ja painele muruseos vuoan pohjalle ja reunoille. Paista 200 asteessa noin 6 minuuttia, kunnes pohja on saanut hieman väriä. Säästä muutama pecanpähkinä koristeluun ja rouhi loput karkeaksi rouheeksi. Levitä kinuskikastike ja ripottele pähkinärouhe jäähtyneen pohjan päälle.

3. Valmista tuorejuustotäyte. Sekoita tuorejuuston joukkoon muna, sitruunanmehu, sokeri ja vanilliinisokeri. Kaada omenatäyte pohjan päälle. Tähän kohti toim. huom.: kannattaa laittaa vain omenat, ei sitä ylimääräistä lientä, koska muuten pohjasta tulee turhan kostea, ja ylimääräinen liemi valuu uunissa vuoasta ulos ja uunin pohjalle. Levitä pinnalle tuorejuustotäyte. Paista 175 asteessa noin 30 min. Anna kakun jäähtyä yön yli jääkaapissa.

4. Vaahdota kerma ja levitä kakun päälle. Raidoita kakku kinuskikastikkeella ja kuvioi vetämällä veitsellä raitojen vastaisesti molempiin suuntiin. Pyyhi veitsi välillä. (Tai sitten vatkaat kinuskikastikkeen vaahdoksi ja sekoitat siihen kermavaahdon.) Koristele kokonaisilla pecanpähkinöillä. Kakku on parhaimmillaan koristelupäivänä.