Ensin se on ihan jännää. Siis ensimmäiset kaksi päivää. Sitten alkaa kärsimättömyys.

On ihan ok syödä ulkona, jos keli on hyvä. Jos sataa räntää tai on +7 astetta lämmintä, se ei olekaan mahdollista. Syödään sitten sisällä. Vaikka pesuhuoneessa. Lattialla istuen, saunajakkara pöytänä. Onneksi lapset tykkää retkielämästä.

Kun keittiö on purettu, kaupan einesvalikoima on aika äkkiä käyty läpi. Roiskeläppäpizzaa kertakäyttöaterimilla pahvilautaselta - how low can you go? Kertakäyttömukit kaatuvat muuten tosi herkästi, kun lapset kaatavat itse maitoa. Käytössä on mikroaaltouuni ja pieni jääkaappi. Hetkinen - siis PIENI jääkaappi. Puolet kärryjen sisällöstä ruokakaupassa pitääkin laittaa takaisin hyllyyn.

Ainoat huoneet, joihin remontti ei ulotu, ovat kylpyhuone ja wc. Niissä ei muutenkaan tule arkena oleskeltua, saatika sitten kun neljä henkeä ahtautuu kymmenesosaan totutuista neliöistä.

Eteinen ja keittiö ovat vierekkäin. Käynti eteisestä keittiöön tapahtuu ulkokautta, kiertämällä koko talo. Tosi kätevää esimerkiksi pyykkihuollon kannalta. Onneksi ei ole talvi.

Olohuone on täynnä tavaraa. Se tavara on peräisin kaikista muista huoneista (no ei sentään sieltä kylpyhuoneesta ja wc:stä, nehän ovat ennallaan; paitsi on niissäkin ylimääräistä tavaraa). Ja tavaraa on paljon, niin paljon, että iskee ahdistus päästä siitä eroon. Kun tavarat voivat olla missä tahansa niistä kolmestakymmenestä vuokratusta muuttolaatikosta tai jokaisessa kassissa, laatikossa, lasten ammeessa tai jätesäkissä, helpommalla pääsee, kun ostaa uuden eikä edes yritä etsiä vanhaa. Näinhän se tavara vähenee.

Kun tekee koko talon remontin, kannattaa se tehdä osissa. Ensin on työn alla olohuone, sitten makuuhuoneet ja samaan aikaan keittiö. Niin ja tuulikaappi, takkahuone, pesuhuone ja sauna. Se siitä vuorotellen ja osissa tekemisestä. Yksi kohta kuivuu ja toisessa pölisee. Miten kotoista kahinaa pitää ohut suojamuovi, joka heiluu ilmavirran mukana kun kävelee ohi! Niin tai silloin kun sänky on olohuoneessa, ja muovin vieressä kääntää kylkeä. Shhh... Shhh... Koko yön.

Meteliä pitää myös huippuimuri, joka ilman muuta kannattaa jättää täysille ennen kuin liesituuletin irrotetaan, jonka jälkeen säätäminen on mahdotonta. Se on omiaan nostamaan remonttipölyä ilmaan. Saman asian ajaa lisälämmitin, joka pitää taloa lämpimänä. Lämmitys on pois, ettei lattian tasoite ja laasti kuivu liian nopeasti lattian alla kulkevien vesiputkien vuoksi. Laastien pitää kuivua rauhassa kaksi viikkoa - ja sillä välin laitetaan uusi kohta, jonka pitää taas kuivua se kaksi viikkoa, ja taas uusi kohta, ja taas... Onneksi ei taaskaan ole talvi.

Kun ei tee itse remonttia vaan antaa ammattilaisten hoitaa sen, jää kivasti aikaa omalle elämälle. Mitähän sitä kaiket illat tekisi? Talon ainoa toiminnassa oleva telkkari on huoneessa, jossa lapset ovat evakossa nukkumassa. Lätkäfinaalia katsoessa piti laittaa silmälasit, että näki kiekon, koska silloin toiminnassa oleva telkkari oli niin pieni, että kiekkoa ei muuten nähnyt. Eipä sillä, että yhtään sohvaa olisi edes vapaana. Ihan kivasti voi telkkarin eteen tällätä keittiön tuolin kanssa. Siis siinä tapauksessa että sen sattuu saamaan olohuoneen perimmäisestä nurkasta muiden tavaroiden takaa. Mutta se hyvä puoli siinä on, että jääkaappi on telkkarin vieressä, ehtii helposti käydä mainoskatkon aikana.

On televisiottomuudessa se hyvä puoli, että tulee mentyä ajoissa nukkumaan. Se onkin tarpeen, koska remonttimiehet tulevat joka aamu hyvin säntillisesti seitsemältä, ja sitä ennen pitää saada pesue puettua ja pois jaloista. Siinä on taas se hyvä puoli, että on ajoissa liikenteessä, ei ole ruuhkaa ja saa autolle parkkipaikan töissä. Onneksi tarhakin aukeaa seitsemältä. Nyt meidän lapset todellakin viedään ensimmäisenä ja haetaan lähes viimeisenä.

Ymmärrän hyvin niitä perheitä, jotka lähtevät keittiöremontin tieltä vaikka etelään lomalle. Meillä vaan ei ole viiden viikon talvilomia, eikä palkka riitä hotellissa asumiseen JA uuteen keittiöön. Elämä on valintoja. Me valitsimme ihanan uuden keittiön ja face liftin koko kodille, ja malttamattomina odotamme niiden valmistumista. Ihan pian alkaa se vaihe, kun saa alkaa laittaa tavaroita takaisin omille paikoilleen. Ihan pian.