Vuoroin vieraissa, tällä kertaa olimme kavereitten luona grillaamassa. Puutoiminen grilli oli astetta haastavampi kokille, on hankala pitää lämpimänä osa ruuista kun kaikki ei mahdu tulille samaan aikaan.

1248633805_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Tiikeriravut ja tulisenmakea kastike
(Weber'in pieni grillauskirja)

16 kuorittua tiikerirapua
1 hienonnettu valkosipulinkynsi
2 rkl oliiviöljyä
suolaa ja vastajauhettua mustapippuria

Kastike:
1 murskattu valkosipulinkynsi
2 rkl soijakastiketta (tätä ei ollut niin kokki korvasi sen balsamiviinietikalla ja suolalla - tulos ok muttei hyvä)
3 rkl juoksevaa hunajaa
1 limetin raastettu kuori ja mehu
2 rkl hienonnettua tuoretta korianteria
1 tl chilihiutaleita

Sitten on tarkat vaiheittaiset ohjeet, tässä pääpiirteittäin:

1. Huuhdo ja kuivaa tiikeriravut. Laita kaikki aineet kulhoon, sekoita hyvin, anna maustua viileässä 15 min.

2. Tee kastike: laita kaikki aineet kulhoon ja sekoita kunnes hunaja on liuennut joukkoon. Laita kastike pieneen astiaan, johon vartaita voi kastaa.

3. Pane tiikeriravut vartaisiin, grillaa suoralla menetelmällä (eri grillausmenetelmät on selitetty kirjan alussa) keskilämmöllä (sekin on selitetty) 2-3 minuuttia. Käännä vartaat kypsentämisen puolivälissä. Tarjoa kuumana tulisenmakean kastikkeen kanssa.

1248633921_img-d41d8cd98f00b204e9800998e
Kuvassa on vain osa lohifileistä, eihän nuo olisi riittäneet 5+3 ruokailijalle - ei edes kaksi kalaa ja viisi leipää -menetelmällä (vai oliko se toisin päin?).

Lohifileet ja basilika-minttukastike
(Weber'in pieni grillauskirja)

1/2 ruukullista tuoretta basilikaa
1/2 ruukullista tuoretta minttua (tätä ei löytynyt, käytettiin kuivattua)
2 dl oliiviöljyä
1 keltuainen
1 dl dijonsinappia
suolaa ja vastajauhettua mustapippuria
1 limetin raastettu kuori ja mehu
2 rkl ranskankermaa
4 (á 225 g) lohifilepalaa
öljyä voitelemiseen

Ja ohje taas vähän oikoen:
1. Kuumenna kattilassa vettä, lisää basilika ja minttu ja kiehauta 15 sekuntia. Ota yrtit pois vedestä, valuta ja kuivaa. Pane ne ja öljy monitoimikoneeseen ja jauha tasaiseksi, anna makujen tasaantua 15 minuuttia.

2. Vatkaa keltuainen, sinappi ja mausteet tasaiseksi Lisää basilika-minttuöljy pienissä erissä koko ajan vatkaten kunnes seos on sakeaa ja sileää. Sekoita joukkoon limetin kuori, mehu ja ranskankerma. Jäähdytä kastike hyvin.

3. Voitele lohipalat öljyllä ja grillaa nahkapuoli alaspäin suoralla menetelmällä keskilämmöllä 4 minuuttia. Voitele öljyllä, käännä palat ja jatka grillaamista 4 minuuttia. Tarjoa kuumina kylmän kastikkeen kanssa.

- Ellen