Porosienipiirakka
Ohje mukailtu MeNaiset-lehdestä

Pohja:
125 g voita
4 ½ dl vehnäjauhoja (laitoin vain 3,5 dl)
½ tl suolaa
3/4 dl kylmää vettä

Täyte:
nokare voita
1 l sieniä esim. suppilovahveroita tai kanttarellejä (käytin suppiksia n. 1,5 litraa)
100 g kylmäsavuporoa
1 pieni purjo
½ vihreä paprika (laitoin kokonaisen)
2 dl kermaa (laktoositonta vispikermaa)
2 munaa
200 g maustamatonta tuorejuustoa
ripaus suolaa
ripaus mustapippuria

Päälle:
50 g juustoraastetta

26-28 cm piirakkavuokaan

Nypi taikinan voi, jauhot ja suola murumaiseksi seokseksi. Lisää vesi. Taputtele taikina piirakkavuoan pohjalle ja reunoille ja laita vuoka jääkaappiin. Paista sieniä pannulla, että neste haihtuu niistä, lisää nokare voita ja paista vielä hetki. Pese ja pilko purjo ja lämmitä sitä pari minuuttia mikrossa. Kuutioi paprika ja kylmäsavuporo. Levitä piirakkapohjalle sienet, poro- ja paprikakuutiot sekä purjo. Sekoita kerma, tuorejuusto ja munat keskenään ja mausta kevyesti suolalla ja pippurilla. Kaada muiden täytteitten päälle. Ripottele pinnalle juustoraaste. Paista 200 asteessa noin 30 minuuttia.

 

Jauhelihapiirakka
Ohje mukailtu Kinuskikissalta

Pohja:
125 g margariinia
3 dl vehnäjauhoja
1 dl vettä
+ laitoin 1/4 tl suolaa

Täyte:
1 paprika
1 pieni sipuli (laitoin 200g pakastesipulia)
300 g jauhelihaa (laitoin 400 g paistijauhelihaa)
1 valkosipulinkynsi (käytin valkosipulisuolaa
2 tl sinappia
½ tl mustapippuria
1 tl aromisuolaa (jätin pois)
1 tl pizzamaustetta

Päälle:
200 g ruohosipulituorejuustoa (käytin soijapohjaista Tofutti Herbs and Chives -tuorejuustovalmistetta = laktoositon)
½ dl maitoa (käytin laktoositonta vispikermaa
1 muna
2 dl emmental-juustoraastetta

Nypi margariini ja jauhot murumaiseksi seokseksi. Lisää vesi ja sekoita nopeasti tasaiseksi. Levitä taikina voidellun piirasvuoan pohjalle. Leikkaa paprika suikaleiksi. Hienonna sipuli. Paista jauheliha lähes kypsäksi ja lisää joukkoon paprika ja sipuli. Kypsennä sen aikaa, kun lisäät mausteet: murskatun valkosipulinkynnen, sinapin, mustapippurin, aromisuolan ja pizzamausteen. Levitä pohjan päälle.Sekoita kulhossa ruohosipulituorejuusto, maito, muna ja puolet juustoraasteesta. Kaada täytteen päälle. Ripottele pinnalle loput juustoraasteesta. Kypsennä 200 asteessa n. 30 minuuttia. (Suojaa foliolla pinnan saatua hieman väriä.)