Sämpylöistä saa kyllä nättejäkin, mutta sitten ne ei ole enää niin kuohkeita.

Porkkanasämpylät 20-25 kpl
Mukaellen Myllynparhaan ohjeesta

5 dl  rasvatonta maitoa
3-4 dl luomuporkkanaraastetta
1 pss kuivahiivaa
2 tl suolaa
reilu loraus siirappia
10 dl hiivaleipäjauhoja + 5 dl vehnäjauhoja kun hiivaleipäjauhot loppuu
100 g margariinia
 
Sekoita porkkanaraaste maitoon ja lämmitä seos kädenlämpöiseksi. Lisää suola ja hiiva (oikeasti kuivahiiva pitäisi sekoittaa jauhoihin, mutta kuka jaksaa?). Lisää jauhoja ja alusta taikina, lisää alustuksen loppupuolella pehmeä margariini. Kohota taikina kaksinkertaiseksi. Minä suljen taikinan mikroaaltouuniin, sillä se on vedoton paikka ja vähän lämminkin maidonlämmityksen ja margariininsulatuksen jäljiltä.

Leivo taikinasta sämpylöitä; kuohkeimmat sämpylät saa löysähköstä taikinasta nostelemalla siitä palasia uunipellille. Kohota sämpylät peitettynä kaksinkertaisiksi (tai ihan vaan sen aikaa että uuni on valmis). Perimätiedon ja uskomusten mukaan sämpylöihin tulee rapea kuori, kun ne voitelee vedellä ennen paistamista. Toiset suihkuttaa pullosta vettä uunin pohjalle paistamisen aikana. Paista sämpylät 225-asteisen uunin keskitasolla 10-15 min sämpylöiden.