Slow life -hengessä kävin hakemassa raparperit polkupyörällä 10 km päästä.

Tämä ohje oli Kotiliedessä nimellä Kevätkeikaus, mutta koska sillä nimellä tuskin kukaan googlettaa, vaihdoin nimen. Aikamoinen keikaus tämä olikin, koska vieraassa, ahtaassa keittiössä sohlatessa sähkövatkain lähti itsekseen päälle  ja roiskutti taikinat pitkin seiniä, ja siinä siivotessa vichypullo kaatui puhelimen päälle. Muutenkin vähän aloittaessa jännitti löytyykö kaikki tarvittavat aineet (no eipä löytynyt). Onneksi useammassakin lehdessä on tähän aikaan raparperireseptejä, joten ohje löytyi vaivatta.

Kuvakulma ei anna oikeutta kakun muhkeudelle, oikeasti se on paksu. Hyvä idea voisi olla jättää laittamatta raparpereja ihan reunaan asti, jolloin saisi sinne taikinasta reunaa.

Raparperikeikaus
Kotiliesi 11/2011

Pohjalle:
50 g voita (tai margariinia)
1,5 dl ruokokidesokeria (tai fariinisokeria)
500 g (eli noin litra) paloiteltua raparperiä

Taikina:
3 munaa
1 dl sokeria
100 g sulatettua voita (tai margariinia)
2 dl vehnäjauhoja
1 dl perunajauhoja
1 tl leivinjauhetta
2 tl kardemummaa
3 tl kanelia
Ohjeessa oli 2 rkl piparkakkumaustetta (tai inkivääriä, neilikkaa ja kanelia), mutta sitä ei ollut, eikä sen puoleen inkivääriäkään. Neilikkaa oli, mutta kokonaisia. Tuo piparkakkumauste pitää kyllä joku kerta tsekata kaupassa.

Kuumenna uuni 200 asteesee. Voitele tasapohjainen kakkuvuoka ja leivitä se tummalla sokerilla, pohjalle saa jäädä reilu voi- ja sokerikerros. Höyläsin juustohöylällä (konstit on monet!) lopun voin pohjalle. Levitä raparperiviipaleet vuoatn pohjalle. Vaahdota munat ja sokeri vaahdoksi. Sekoita jauhot, leivinjauhe ja mausteet. Lisää jäähtynyt voisula ja jauhoseos. Lusikoi taikina vuokaan ja kypsennä n. 45 min (kiertoilmauunissa 35 min riitti).

Lopuksi varoitus. Jos käytät irtopohjavuokaa, laita uunin pohjalle syvä pelti tai muu astia tai viritys, johon valuu ylimääräinen voi ja sokeri, tai muuten siirappi palaa kiinni uunin pohjaan.